Tapen binnen de logopedie

Cursus Kinesiotaping

Afgelopen weekend volgde ik dag 1 van de cursus Kinesiotaping voor logopedisten. Een interessante dag waarin ik veel leerde over de manier van tapen die ik vooral kende als behandelvorm van de fysiotherapie, maar die ook steeds meer wordt ingezet als aanvulling op de logopedische behandeling. Zo kan een logopedist de tape gebruiken bij het behandelen van keelklachten, stemklachten, gespannen spieren (rondom het strottenhoofd, schouders, kaken, buik en rug), pijnklachten, problemen met slikken en open mondgedrag

Tijdens deze eerste cursusdag leerden we verschillende tapetechnieken toe te passen voor het kunnen ontspannen of juist aanspannen van de spieren om zo klachten te kunnen verminderen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een globusgevoel hebt, dit is het gevoel dat je een slijmprop of een korrel of andere irritatie in je keel hebt. Door de spieren rondom het strottenhoofd op de juiste manier af te plakken, kunnen deze gestimuleerd worden het strottenhoofd lichtelijk naar beneden te trekken en het gevoel weg te nemen. 

Ook kan de techniek bijvoorbeeld worden toegepast op de spieren rondom je mond om ervoor te zorgen dat je lippen goed gesloten blijven (tijdens het slapen bijvoorbeeld). In dit geval worden ouders begeleid in het leren aanbrengen van de tape, zodat dit ‘s avonds voor het slapen kan worden gedaan. 

 

Enkele voorbeelden van mogelijkheden van de cure tape binnen de logopedie

Stem- en slikproblemen beïnvloeden

Afhankelijk van de manier van plakken kunnen de spieren in de hals beïnvloed worden om het bot wat omhoog of omlaag te bewegen en zo stem- of juist slikklachten te verlichten.

Lipsluiting bij mondademen / open mondgedrag

Door het afplakken van de spieren rondom de mond kunnen deze gestimuleerd worden dicht te blijven, zodat een neusademhaling meer mogelijk is. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de gezondheid, de stand van het gebit en de concentratie.

Pijnvermindering 

Op allerlei plekken in je lichaam kan je pijn ervaren. Deze pijn kan ontstaan door het te strak aanspannen van je spieren, maar kan ook andere oorzaken hebben. Door de tape gekruist aan te brengen op de huid of door het gebruik van een speciale cross tape kan de pijn verlicht worden. Cross tape is een elektrostatisch geladen tape die vanzelf naar de pijnplek toe trekt bij het aanbrengen en ook vanzelf weer loslaat wanneer de pijn over is. 

Globusgevoel

Het gevoel dat je een dikke slijmprop of andere irritatie in je keel hebt kan heel vervelend zijn en leiden tot ernstige keelklachten. Door de spierspanning in hals- en keelgebied te behandelen middels een spiertape (of cross tape) kan het globusgevoel aangepakt worden en hiermee ook de andere keelklachten voorkomen of verminderen. 

Kaakklachten

Kaakklachten kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het aanspannen van de (kauw)spieren op deze plek. Door de cure tape hierop aan te brengen kan de spanning afnemen en kan minder pijn ervaren worden. 
Wanneer er juist te weinig spanning in deze spieren is, zal de tape ingezet worden voor het versterken van de spieren. 

Tape in allerlei kleuren

Tijdens de cursus vonden wij het natuurlijk om aan het werk te gaan met allerlei kleuren tape en ook in de praktijk is dit mogelijk, maar we begrijpen ook dat je de tape juist zo min mogelijk opvallend aangebracht wil hebben in verband met je werk of andere dagelijkse activiteiten. Daarom is er een huidskleurige tape die aanzienlijk minder opvalt. Het design of de kleur van de tape zal daarom uiteraard besproken worden tijdens de behandeling. 

Vragen of hulp nodig?

Neem dan contact met ons op!